Zpět
Zpět
Podzimní očista tlustého střeva | Vharmoniistiande.cz

Čistá střeva = základ imunity a dobré nálady. Jak na jejich správné fungování – od probiotik po podzimní očistu

podzimní očista střev

Dle tradiční čínské medicíny začíná 15. září období kovu a nastává tedy vhodná doba začít s očistou těla. Nejdůležitější je vyčistit a posílit tlusté střevo.

Proč je potřeba udržovat zdravé právě tlusté střevo? Nachází se v něm přibližně 75 % našeho imunitního systému. Pokud střevo nefunguje dobře, máme sklon k častým nemocem. Když střevo pročistíme, projeví se to na našem zdraví, ale také na lépe vypadající kůži. Následující tipy proto doporučuji hlavně všem ekzematikům a lupenkářům.

Ve střevě leží původ zdraví nebo nemoci 

Staré čínské přísloví

Mikrobiom, vesmír v našich střevech

Trávicí trakt je kolonizován více než 100 biliony bakterií, které váží až 2 kg. Střevní mikrobiom je obrovský vesmír, ve kterém probíhají složité procesy a je už dlouhou dobu předmětem mnoha výzkumů. Jeho složení má i velký vliv nejen na naše zdraví, ale i na naše emoce a duševní výkonnosti.

  • Období kovu, dle TČM spojené se střevy, začíná 15. září a vládne až do 14. listopadu. Je to čas, kdy hlavním jangovým orgánem jsou plíce a jejich párovým orgánem je tlusté střevo. Naše tělo je v tomto období dobře připraveno na případnou očistu.

Plíce jsou kancléřem našeho těla

Když dýcháme, nadechujeme energii – čchi, vyměňujeme starou za novou. Při výdechu odvádíme z těla kalnou čchi. Při nádechu přijímáme čistou, živou. Plíce dle tradiční čínské medicíny odpovídají za depresi, smutek a žal. Lidé, kteří těmito pocity nadměrně trpí, mají oslabenou energii plic.

  • Slyšeli jste někdy pojem funkční dech? V Česku se tímto tématem zabývá například Rostislav Václavek. Nabízí jednoduché, ale velmi funkční metody, jak pomoci dechu udržovat nejen fyzické zdraví. Jak se samoléčit a být v komplexní kondici.

Párovým orgánem plic je tlusté střevo

Tlusté střevo měří 1,5 metru a nachází se v něm přes 75 % našeho imunitního systému. Připadnou detoxikací vyčistíte a posílíte nejen tlusté střevo, ale i žlučník a játra, která jsou odpovědná například za protinádorovou imunitu.

Osvědčené ajurvédské recepty na očistu střev a jater

Během očistné fáze je velmi vhodné vynechat mléčné produkty, mléko, uzeniny, cukr, bílou mouku a alkohol. Začněte očistou tlustého střeva a následně posilte játra.

Začněte očistou střev pomocí lněného semínka

  1. týden: 45 minut před jídlem si dejte 1 polévkovou lžíci čerstvě mletého lněného semínka (můžete použít mlýnek na kávu) do 100 gramů kefíru a vypijte. Volte nejlépe kozí nebo ovčí, protože všechny kravské mléčné výrobky naše tělo zahleňují.
  2. týden: 1,5 hodiny před jídlem si dejte 1,5 lžíce lněného semínka do 100 g kefíru a vypijte.
  3. týden: vypijte 2,5 lžíce lněného semínka s 150 g kefíru. Ideálně jako snídani minimálně 2,5 hodiny před obědem.

Následuje očista jater

Tuto metodu mohou používat i těhotné ženy, kterým se uleví od ranních nevolností a rovněž děti, které bývají často nemocné. Budete potřebovat černé nesířené rozinky.

  • Večer dejte vařit 2 sklenice vody (cca 0,5 l)
  • Namočte 150 g rozinek do studené vody.
  • Jakmile bude voda vařit, vsypte do ní rozinky a vařte je 20 minut přikryté na mírném ohni.
  • Po 20ti minutách vypněte vařič a nechte vše odpočinout až do rána.
  • Ráno rozinky ve vodě trochu ohřejte, sceďte a výluh vypijte.
  • Následně 40 minut nic nejezte.
  • Rozinky nevyhazujte, ale dejte si je buď do snídaňové kaše nebo je snězte v průběhu dne – jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny.

Výluh z vařených rozinek pijte po dobu 7 dní každé ráno a následně 1 den v týdnu. K tomu pijte čaj nebo vodu s kapkami z ostropestřce mariánského mezi snídaní a obědem a mezi obědem a odpolední svačinou.

Tímto postupem se:

  • zrychlí metabolické procesy
  • odchází z těla přebytečná a zadržovaná voda
  • zlepší se kvalita pokožky

Chcete vyčistit a posílit střevo, játra a žlučník co nejefektivněji? 

📩 Napište mi o recept na míru přesně vám na e-mail zuzanagrygier@seznam.cz

Nezapomeňte do střev dodat prebiotika a probiotika

Pro střeva jsou prebiotika a probiotika velmi důležitá. Víte jaký je mezi nimi rozdíl a jak je dodat do těla? 

Prebiotika jsou pro lidské tělo nestravitelná. Slouží jako potrava pro některé zdraví podporující střevní bakterie v tlustém střevě. Stimulují růst zdraví prospěšných střevních obyvatel a tím nepřímo zajišťují zdravou střevní flóru.

  • Jak dodat tělu probiotika? Jezte ovesnou vlákninu, semínka, cizrnu, ovoce obsahující pektin (jablka, hrušky, bobule), čekanku (obsahuje inulin), česnek, chřest, pórek, cibuli, luštěniny a artyčok.

Probiotika jsou jedlé „dobré“ bakterie, které podporují vývoj zdravé střevní flóry. V lidském střevu plní mnoho významných funkcí:

  • Aktivují imunitní reakce v celé těle
  • Působí proti alergiím, kožním onemocněním a astmatu
  • Působí proti potravinové intoleranci
  • Chrání před střevními chorobami 
  • Eliminují následky nezdravých potravin
  • Působí proti plísňovým infekcím
  • Chrání před poškozením způsobeným antibiotiky

Jak dodáte tělu probiotika? Zařaďte do jídelníčku:

  • Kyselé zelí (syrové, protože mikroorganismy v teplém hrnci umírají)
  • Kyselé okurky, kvašáky
  • Jogurty, kefír 
  • Sýry jako čedar, gouda, mozzarella. Čím starší, tím lepší
  • Pozor na to, že pasterizované produkty nemohou obsahovat živé bakterie mléčného kvašení!

Jak dodat probiotika do střev nejrychleji?

Pokud vás trápí akutní obtíže, nebo jen nemáte čas na vhodnou stravu, doporučuji dodat tělu probiotika v kapslích. Ale jak se v nich vyznat? Napište mi a dám Vám TIP na osvědčená, silná a účinná probiotika. 

Dále vám mohu doporučit z vlastní zkušenosti na podporu střevního mikrobiomu jahodový proteinový mix s inulinem, který navíc obsahuje ovesnou vlákninu a výtažky ze semen. A rovněž proteinový koktejl s karobem, který je speciálně určený pro ženy, obsahuje vlákninu a lněné semínko. 

Osvědčil se mi i velmi chutný čekankovém nápoj obsahující inulin, kterým v době očisty nahrazuji pití kávy. A nemůžu nezmínit „zdravou svačinku“ v podobě pektinových kyselů – buď s rakytníkem a jablkem, nebo s borůvkou a vlochyní, které obsahují ovesnou vlákninu, inulin, enzymy a pektin. Zkrátka vše, co dělá našim střevům a trávení dobře.